DAPATKAN BORANG KEAHLIAN KSTJB DI SINI. Anda akan dihubungi oleh pihak kami untuk pengesahan
_________________________________________________________________________________________








Wednesday, January 21, 2009

Sepeda Rakan KSTJB

Salam hormat untuk semua
Ruangan kali ini saya ingin memaparkan koleksi rakan sepeda ahli KSTJB. Koleksi kepunyaanya merupakan sebuah sepeda Raleigh Rajah dan Sepeda Hercules. Dari pengamatan saya sepeda Raleigh rajah tersebut mempunyai part original. Manakala Sepeda Hercules hanya sebahagiannya sahaja yang ori, menurut pemilik Hercules beliau sedang mencari part yang ori ( made in England ) untuk di restore semula... pelan..pelan katanya. Tahun pembuatan tidak dapat dipastikan kerana telah dicat keseluruhan body ( sayang nak di kikis ) tapi pastinya barang lama tu. Semuga kemunculanya dapat dijadikan tatapan para penggemar dan rakan-rakan sepeda .

Seiring sehaluan

Sepeda Hercules 28 Terdapat huruf A pada siri No

Pandangan dari satu sisi

Merk Hercules
Font size

Garangnya

Ada cop orang tua

Raleigh Rajah 28

Pandangan dari sudut berbeza

Brake Hub SA depan dan belakang

Merk Raleigh


Bell Lucas ( King Of The Road )

Brook saddle

5 comments:

  1. Merah sangat MakNgah. Tetapi sayangnya warna merah bukannya warna standard(piawai) basikal Raleigh. Warna standardnya adalah hijau kehitaman. Emblem yang tertera bukannya sezamannya, letak duduknya tinggi dan saiznya agak kecil. Nampak sedikit kelainan, w/b/manapun syabas kepada pemiliknya yang berusaha melestarikan basikal lama.

    ReplyDelete
  2. Terima kasih cempaka...
    Sebenarnya tuan empunya sepeda nie dahulu bergiat aktif di batu pahat.. khabarnya pemilik sepeda batu pahat banyak yang mengecat sepeda dengan warna sebegini. Info begini yang diharapkan...so tahu berapa keluaranya sepeda merah tu agaknya

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. lampu blakang muka harimau tu yang tak tahan tuuu rare! pelan pelan kayuh bang nak cari brg ori tu hehehehe

    ReplyDelete
  5. ajid.... tu buka lampu asalnya, sbb tak ada cop england. Tapi kalu perasan ada basikal yang pakai lampu mcm tu kat dalam bloq rakan-rakan sepeda. Kira ok ler tu kan.....

    ReplyDelete